Hoewel de Napa-vallei een relatief kleine wijnregio is, produceren de wijnhuizen een grote verscheidenheid aan wijnen. In de afgelopen decennia heeft de regio snel aan populariteit en aanzien gewonnen, echt deze regio aan het licht brengen.

Een grote invloed op het succes van Napa Valley is het feit dat zowel het klimaat als de bodem van de regio perfect is voor wijngaarden. Er is genoeg warmte en regen om de druiven te laten bloeien, maar voldoende verkoelend effect van de ochtendmist om ervoor te zorgen dat de druiven een goede zuurgraad behouden om de wijn in evenwicht te houden. 

Deze specificatie van de bodem en het klimaat in de Napa Valley is ideaal voor een zeer selecte reeks druivensoorten - en dat heeft deze regio beroemd gemaakt. Cabernet Sauvignon is de meest aangeplante druivensoort en is goed voor een groot deel van de productie in de regio. Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc en Zinfandel komen echter ook in grote hoeveelheden voor - allemaal soorten die onder deze omstandigheden succesvol blijken te groeien.