Geen enkele regio binnen Italië biedt een zo divers wijnaanbod als Veneto. Zowel naar wijnkleur als –stijl is deze regio de onbetwiste nummer één wanneer het aankomt op diversiteit. Wit, rosé, rood en stille wijn, schuimwijn, droge of zoete wijn, Veneto heeft het allemaal.

 

 

 

Veneto wijnstreek in Noord-Italië

 

Van de eenvoudig-fruitige Valpolicella Classico over de vollere Valpolicella Ripasso met heerlijke smaken van gestoofde pruim en kers, tot de licht zoete Amarone della Valpolicella. Maar ook de ‘kleinere’ wijnen zoals de Bardolino zijn beter dan ooit te voren.

Ook héél wat witte wijnen ( denk maar aan Soave en Lugana) genieten trouwens erkenning in binnen- en buitenland.


Appassimento – Kenmerkend voor Amarone del Valpolicella


Voor het maken van Amarone worden de druiven handmatig geoogst en alleen echte rijpe druiven worden geplukt. De oogst vindt meestal plaats in de eerste 2 weken van oktober. Daarna laten ze de druiven gedurende 120 dagen gedeeltelijk indrogen op matten of in speciale geconditioneerde ruimtes. Deze methode heet appassimento. Doordat het vocht uit de druiven verdampt verliezen ze 30% - 40% van hun volume. De druiven zijn dus extra geconcentreerd en hebben een heel hoog suikergehalte. Het resultaat is een geconcentreerde wijn met veel body door een hoog alcoholgehalte en veel kleur.